gr-no2

     Porbou a LLançà  9/03/2013

 

Inici del GR 92, és una població situada a la badia del mateix nom, a la comarca de l’Alt Empordà, és un important refugi natural a la costa nord catalana.

En un document del1336 s’esmenta el nom de Portbou tot referint-se a una població dispersa; al segle XVIII sembla que era un lloc deshabitat i un segle més tard sols hi havia un petit grup de cases de pescadors a la platja.

El 28 d’octubre de 1876 s’inaugurà la línia ferroviària Girona-Figueres i el 20 de gener de 1878 el tren arribava a Portbou. La inauguració de l’enllaç amb els ferrocarrils francesos es va fer coincidir amb la data del casament d’Alfons XII amb Maria Mercè d’Orleans. Amb l’arribada del tren va canviar la vida i la fesomia tant d’aquest indret com de la seva població.

De la vila sobresurt l’església parroquial de Santa Maria de Portbou, un gran edifici neogòtic bastit a partir de l’any 1878 i l’estació construïda el 1870, renovada i ampliada EL 1929, amb l’estructura metàl·lica de cobertura de les andanes d’interès arquitectònic.

 

Del llibre Sender de Gran Recorregut GR-92 Portbou-Ulldecona

Edita: Associació Catalana de Senderisme

 

Podeu veure les fotos al Facebook prement aquí