IMG_3553

 ETAPA 21 BRUGUERS – GARRAF.    21-02-2015

Etapa de 15,5 quilometres, ben senyalitzada, amb un trajecte variat i exigent en la major part del recorregut. L’excursió d’avui ens ha portat a l’interior del Garraf, amb el seu paisatge feréstec, de corriols pedregosos i que requerien molta atenció, i amb una vegetació de tipus matoll i de poca alçada en la major part del recorregut. Hem trobat diverses cavitats subterrànies, els avencs, formats per la dissolució de la roca calcària en contacte amb l’aigua i l’aire i que poden arribar a tenir alguns centenars de metres de fondària, tot i que els que hem vist nosaltres eren més modestos.

El recorregut d’avui ha començat a l’ermita de Bruguers, i al poc d’haver iniciat el camí ens hem trobat amb la Roca Foradada, espectacular arc natural format per l’efecte de l’aigua i el vent amb el pas dels anys. Seguint uns corriols estrets i costeruts s’arriba al castell d’Eramprunya (438 m), construït com part del sistema defensiu de la frontera entre Al Andalús i l’imperi carolingi.

A partir d’aquí el paisatge va canviant, passem de caminar entre una frondosa vegetació a fer-ho enmig d’una vegetació més baixa, amb un entorn més caracteritzat pel matollar, més rocós i agressiu. Arribem a la Morella (594 m), punt més alt del circuit d’avui, vèrtex geodèsic on hi ha una creu i on hem signat en un llibre de signatures.

Des d’aquest punt el camí va davallant, pels turons veiem moltes antenes i el que sembla un radar, arribem al corral de Campgràs i a peu de corriol anem trobant diversos avencs. Seguint cap avall trobem la Pleta, curiós edifici i centre d’informació del Parc Natural del Garraf.

La proximitat a grans centres de població deixa marca en aquest massís del Garraf, però  el que més ens ha impactat ha sigut passar per la gran pedrera propera a Garraf, utilitzada per a l’extracció de materials per a la construcció i que suposa una agressió al medi natural d’allò més gran.

El tram final del recorregut ens ha portat fins la població de Garraf, poble del municipi de Sitges i final de l’etapa d’avui. A l’entrada d’aquesta població hem pogut observar una torre del segle XV, semi destruïda pels anglesos a principis del s. XIX  i el celler modernista Güell.

 si voleu  veure mes fotos entreu al  FACEBOOK