DSC_3070

 CAMINADA VIA ROMANA DEL CAPSACOSTA. 26.10.2014

Anant tranquils.

Creada en època de l’imperi romà, la via romana del Capsacosta és ben fàcil de resseguir. En diversos trams presenta un excel·lent bon estat de conservació. Aquesta calçada era denominada via Annia i era un ramal de la Via Augusta. Des de Figueres entrava cap a la zona de muntanya, i després de travessar la plana de Bianya s’enfilava pel Capsacosta i seguia cap el Coll d’Ares, per tornar a enllaçar després, ja dins la Gàl·lia, amb l’esmentada via principal.

Els murs, guarda-rodes, i tota la resta d’altres elements de la via romana del Capsacosta posen de manifest l’extraordinari treball de construcció realitzat dos mil anys enrere.

Aquesta ruta és la que ens porta per la via romana des de Sant Pau de Seguries fins a Sant Salvador de Bianya.

Les referències més velles d’investigacions fetes d’aquesta via daten del segle XVII. Segons aquestes, es tracta d’una via romana secundària important que cobreix el trajecte Iuncaria-Besalú-Vall de Vianya-Coll d’Ares.

El tram comprès entre els Hostalets de Sant Salvador i la cruïlla de la via amb l’antiga carretera de Capsacosta, poc abans d’entrar a Sant Pau de Segúries, pot considerar-se per les obres d’enginyeria fetes en ell i el seu estat de conservació, únic a Catalunya, només comparable amb la via que unia la Via Augusta amb la de la costa pel coll de Parpers i Mataró. El primer tram del Capsacosta és el comprés entre els Hostalets de Sant Salvador i el cim de la carena. És sens dubte, el més espectacular i en el que es pot apreciar millor la tècnica de construcció de vies romanes.

Sant Pau de Segúries torna a viatjar a l’època de l’imperi romà, i ho fa tot caminant i comptant amb una cohort de caminaires, alguns d’ells vestits de romans i altres deixant anar llatinades pel camí. És, sense cap mena de dubte, una diada per a enfocar l’esport d’una manera totalment lúdica, on el més important no és arribar el primer, el que compta és gaudir del paisatge, de l’ambient i la conversa amb els companys de ruta.

Comença la festa d’una manera ben especial: amb un bon esmorzar i tot seguit gaudint d’un ambient ben romà a la plaça del poble, amb legionaris romans presidits pel cèsar. Després bé la part de caminar, o més ben dit, el passeig sobre les pedres de la via Annia, amb aturada per a escoltar el discurs del tribú Caius Pedrensis acompanyat de tota una cohort de romans, molt d’ells colomencs farnesieuris. I acabem a Sant Salvador de Bianya, on amb les quadrigues del segle XXI tornem a Sant Pau de Segúries, on rematem la festa amb un bon dinar, música i ball.

Això és veritablement una manera molt sui generis de fer esport, esport mandibulensis sobretot, en què l’objectiu era més que res gaudir del dia, no pas barallar-se amb el crono.

AVE CAMINAIRES !!!!!!

                                                        si voleu  veure mes fotos entreu al  FACEBOOK